"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Baik Akhlak

*

“Aku diutus oleh Allah ialah untuk menyempurnakan akhlak.” (HR.Ahmad)

Anas bin Malik ra. mengatakan : "Selama sepuluh tahun saya melayani rasulullah, belum pernah saya ditegur : mengapa engkau berbuat ini ? atau mengapa engkau tidak mengerjakan itu ?” (HR. Bukhari dan Muslim).

“Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya.” (HR Tirmidzi)

“Sesungguhnya orang yang paling saya kasihi dan yang paling dekat padaku di hari kiamat ialah yang terbaik akhlaknya.” (HR. Tirmidzi)

Rasulullah sallallahu `alaihi wa sallam bersabda, “Sesungguhnya sebaik-baik kalian ialah yang terbaik akhlaknya.” (HR Muslim)

“Bertaqwalah kepada Allah dimana jua engkau berada dan balaslah perbuatan buruk dengan perbuatan baik niscaya kebaikan itu akan menutupi keburukan dan bergaullah sesama manusia dengan akhlak yang baik.” (HR Tirmidzi)

"Sebab yang paling  banyak orang masuk syurga. ialah taqwa kepada Allah dan akhlak yang baik.” (HR Tirmidzi)

Yang paling memberatkan mizan (timbangan) pada hari kiamat adalah akhlak yang baik.” (HR. Ahmad)

"Aku menjamin dengan sebuah istana yang terdapat di tepi syurga bagi orang yang meninggalkan perdebatan walaupun dia benar, aku menjamin dengan sebuah istana yang terdapat di tengah syurga bagi orang yang meninggalkan dusta walaupun bergurau, dan aku menjamin dengan sebuah istana yang tertinggi bagi orang yang membaguskan akhlaknya". (HR Abu Dawud)

Berkata Syeikh Abdul Fatah Abu Ghuddah: Imam Qurafi berkata di dalam kitabnya al-Furuq: Ketahuilah sesungguhnya dengan mengamalkan sedikit adab-adab Islam lebih baik daripada memperbanyakkan amalan. (Kitab: Min Adab al-Islam).

Berkata Syeikh Abdul Aziz bin Fathi: Ibnu Mubarak berkata: Aku mempelajari adab selama tiga puluh tahun dan aku mempelajari ilmu selama dua puluh tahun dan adalah mereka (para ulama) mempelajari adab kemudian barulah mempelajari ilmu. (Kitab: Mausuah al-Adab al-Islamiyyah).
*

7 ulasan:

 1. Berimankah ( dgn iman yg sebenar / sempurna, menurut tafsiran ulama' ) org org yg buruk akhlaknya ? Walau pun mungkin kuat dan rajin solat dan puasanya, berkopiah bersarban berjubah ke sana ke mari, bertutup lingkup pakaiannya, sedang mulutnya suka mengeji, selalu berburuk sangka, dan sering mencari cari salah org lain. Hatinya pula, dipenuhi dendam, dengki irihati, dan kebencian sesama Islam.
  Tiga sifat org yg celaka : bila berdosa diabaikan dilupakan tidak insaf dan bertaubat dan bila berbuat baik pula diungkit ungkit ; dalam perkara dunia melihat org yg lebih tinggi drnya hingga tidak bersyukur ; dan dalam perkara agama melihat org yg lebih buruk drnya hingga tidak bertaubat dan memperbaiki diri.
  Maaf kpd yg terasa, sekedar memperingatkan, peringatan itu bermanfaat bg yg beriman, tp jika kufur, na'uzubillah ! sama sahaja diberi peringatan atau tidak diberi peringatan, tetap angkuh, ego dan sombong enggan menerima dan menginsafi diri.
  Tidak diberi sifat yg baik terpuji kecuali kpd org org yg mempunyai keberuntungan yang besar.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Fussilat 35 (41:35)

   Padam
 2. Dua sifat yg tidak berhimpun dlm diri seorg mukmin; bakhil dan akhlak yg buruk.

  BalasPadam
 3. Benar aqidahnya,
  Baik dan sempurna amalannya,
  Baik akhlaknya,
  Sempurnalah Islamnya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Benar aqidahnya ; Aqidah Salaf dan Khalaf.

   Baik amalan ; Yg wajib disempurnakan, yg sunat diperbnykkan, yg haram dijauhi ditinggalkan, yg makruh dielakkan.

   Baik akhlak ; Selamat sekelian makhluk dr lidah dan tgnnya, baik dan sopan perkataan dan tingkah lakunya, disukai yg di bumi dan yg di langit, di sukai Allah swt.

   Padam
 4. Islam dibuktikan dgn amal amal Islam.
  Iman pd ilmu dan keyakinan, terbukti dgn adanya sifat syukur dan sabar.
  Takwa dibuktikan dgn akhlak yg baik.

  BalasPadam
 5. Taat, ikhlas, jujur, amanah, syukur, sabar, tawakkal, tanda iman.

  Tenang, tawaddu', lemah lembut bersopan santun, pemurah, penyabar, pemaaf, penyantun (baik budi - berlapang dada suka membantu), sentiasa zikrullah, sentiasa taubat, tanda taqwa.

  BalasPadam

Popular Posts