"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Memaafkan

*
Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, "Tidaklah sedekah itu mengurangi harta, dan tidaklah Allah menambah bagi seorang hamba dengan sifat memaafkan kecuali kemuliaan, serta tidaklah seorang hamba merendahkan diri karena Allah melainkan Allah meninggikan darjatnya". (HR. Muslim)

"Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (HR. Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)

Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,  "Tidaklah seorang itu suka memaafkan, melainkan dia akan semakin mulia." [HR. Muslim]

Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pernah bersabda: "Dilaporkan kepada Allah semua perbuatan manusia pada setiap hari khamis dan Isnin, lalu Allah 'Azza Wa Jalla mengampuninya pada hari itu juga, diampunkan setiap orang yang tidak syirik (menyengutukan) sesuatu dengan-Nya, kecuali sesiapa yang sedang bermusuhan, iaitu Allah berfirman untuknya: Tinggalkanlah (jangan dihapus dosa) kedua dua (orang yang bersengketa) ini, sehingga mereka berdua berdamai , tinggalkanlah (jangan dihapus dosa) kedua dua (orang yang bersengketa) ini, sehingga mereka berdua berdamai." (HR Muslim)


*

11 ulasan:

 1. Assalam,

  Terima kasih atas peringatan ini.

  AJ

  BalasPadam
 2. orang yang hebat adalah orang yg dapat memaafkab kesalahan orang lain...

  BalasPadam
 3. Memaafkan, adalah salah satu perilaku yang membuat orang tetap sehat, dan sebuah sikap mulia yang seharusnya diamalkan setiap orang.

  http://knowledgworld.blogspot.com/2012/06/sikap-memaafkan-dan-manfaatnya-bagi.html

  BalasPadam
 4. He haԁ a tгend оf inspirаtiοnal actiοns, by generatіng millions οf dollars
  in vаlue to the business tеam, but it іs
  a gаme оf foοtball. With mу ѵintage-stуle t-shirt label, it
  waѕ 6.

  Fеel free to visіt mу wеblog justdone.co.za

  BalasPadam
 5. Sesiapa yg ingin mengatasi ketagihan zina...hubungi saya 018-9149 871 (kamal) bayaran ikhlas dikenakan dgn niat kerana perintah Allah dan untuk sukakan Allah.

  BalasPadam
 6. "...Dan hendaklah mrk memaafkan dan berlapang dada, apakah kamu tidak suka Allah (swt) mengampuni kamu ? Dan Allah (swt) adalah Maha Pengampun lagi Maha Pengasih." 24:22.

  BalasPadam
 7. Menahan marah,
  pemaaf,
  suka berbuat baik,
  adalah ciri manusia bertaqwa (3:134).

  BalasPadam

Popular Posts