"Tiap-tiap diri akan merasai mati. Sesungguhnya akan disempurnakan pahala kamu pada hari kiamat. Sesiapa yang TERSELAMAT DARI NERAKA dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya BERJAYA lah dia, dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdaya." (Ali Imran : 185)

Syeikh Ibnu Taimiyyah

*

5 ulasan:

 1. Yg menimbulkan fitnah terhdp agama dan ummat,
  yg boleh mendtgkan kekeliruan kpd ummat,
  lbh selamat dijauhi.

  Agama yg benar, menimbulkan rasa kasih sayang rahmat dan kesatuan serta toleransi tolong menolong sesama ummat, bukan benci membenci, bukan bid'ah membid'ah, bukan syirik mensyirikkan, bukan kufur mengkufur sesama muslim.

  Ajaran yg benar melahirkan insan insan yg tawaddu' dan bersopan santun, pemaaf, penyabar, berlapang dada, bukannya insan insan yg taksub, kasar dan angkuh merasa benar sendiri.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Muslim muslim yg kurang fahaman agamanya, yg kurang mendalam ilmunya, amat terdedah sekali dgn fahaman fahaman silap, secara literal mudah, golongan golongan zahiriyah ini. Bila disulami pula dgn sifat ego dan taksub, muncullah khawarij khawarij moden.
   Jauhilah, jauhilah, jauhilah golongan golongan sebegini.
   Ke Syurgakah para pembid'ah ummat ?
   Ke Syurgakah para pensyirik ummat ?
   Ke Syurgakah para pentakfir ummat ?
   Muslim sejati sibuk berusaha memuslimkan yg kafir, mrk pula sibuk mengkafirkan, mensyirikkan dan membid'ahkan yg muslim.
   Jauhilah fitnah ini, jauhilah kekeliruan ini, jauhilah ia dr sumbernya.
   Ummat terdahulu, Allah swt lah Sebaik baik Pemberi Putusan. Moga Allah swt memberi pengampunan.
   Kita pula, belajarlah dr kesilapan lalu, moga Allah swt memberi bimbingan, moga Allah swt Merahmati dan Mengampuni kita semuanya.

   "...Wahai Tuhan kami ! Beri ampunlah kami, dan bagi saudara saudara kami yg telah mendahului kami dlm beriman, dan jgnlah Engkau jadikan kedengkian dlm hati hati kami terhdp org org yg beriman, Wahai Tuhan, sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Pengasih." 59:10.

   Padam
 2. Kaedah tafsiran secara zahir, atau secara literal semata mata telahpun ditolak oleh kbnykn ulama' di awal kemunculannya di abad ke 2-3 Hijrah, juga tak diterima oleh kbnykn ulama' di zaman Ibnu Taimiyah sendiri. Demikian juga di zaman Muhammad Bin Abdul Wahab. Adakah kita hari ini lebih memahami nas nas agama dr ulama' ulama' terdahulu ?

  BalasPadam
 3. Difikir fikir, yg paling berilmu, Iblis la'natullah lah yg paling berilmu, atas sbb panjangnya umurnya, bnyknya pergaulannya, bukan sahaja di klgn sejenisnya bangsa jin, bahkan dlm msykt manusia sepnjg zaman, juga bahkan dahulu di klgn malaikat, tp sesat juga dia, asasnya kerana ego berlebihan dan angkuhnya, beserta dgn hasadnya terhdp Bapa kita Nabi Adam a.s. dan anak keturunannya.

  BalasPadam
 4. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam

Popular Posts